- Kültür ve Sanat
- 18.06.2025 11:57
Kars'ta, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri’nde yapılan kazılarda bulunan ve üzerinde çeşitli figürlerin yer aldığı "sırlı seramikler" ziyaretçilerin beğenisine sunuldu
Türkiye-Ermenistan sınırını belirleyen Arpaçay Nehri’nin iki dar ve derin boğazı arasında konumlanan Ani, 884-1045 yılları arasında Bagratlılar, 1045-1064 yılları arasında ise Bizans egemenliğinde kaldı. 16 Ağustos 1064 tarihinde ise Sultan Alparslan tarafından fethedilerek Anadolu topraklarına katıldı.
Kurulduğu günden bu yana 23 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ani, içinde her biri eşsiz güzellikte ve tarihi değerde cami, kilise, katedral gibi dini yapılar ile paha biçilmez diğer tarihi eserler ve kültürel zenginlikler barındırıyor. Kafkaslar’dan Anadolu’ya açılan ilk kapı olma özelliğiyle de büyük bir öneme sahip.
Çok sayıda medeniyetin izlerini taşıyan ve kazı çalışmalarının halen sürdüğü Ani’de, farklı dönemlere ait pek çok eser gün ışığına çıkarılıyor. Bu kazılarda ortaya çıkan “sırlı seramikler” ise Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Bitkisel ve geometrik süslemelerle bezenmiş seramik parçalarından oluşan iki vitrinlik sergi, yıl boyunca ziyaretçilere açık olacak.
Kars Arkeoloji ve Etnografya Müze Müdür Vekili Hakim Aslan, yaptığı açıklamada, Ani Ören Yeri’nde yürütülen kazılarda bulunan ve ilk kez sergilenen sırlı seramiklerin ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Aslan, müzede iki vitrinde sırlı seramikler için özel bir bölüm oluşturduklarını ifade ederek, “Bu seramikler arasında özellikle 900-1000 yıl öncesine ait önemli Orta Çağ eserleri yer alıyor. En güzel örnekler ise Selçuklu dönemine ait sırlı seramiklerdir. Kobalt mavisi, yeşil ve mavi tonlarında yapılmış bu eserlerin üzerinde bitkisel ve geometrik süslemelerin yanı sıra insan figürleri de bulunmaktadır” dedi.