- Sağlık
- 15.05.2025 02:54
Beyin implantları hakkında yapılan bir araştırmaya göre bu implantların yerleştirilmesi sırasında kan-beyin bariyerinde meydana gelen hasarlar yüzünden bakterilerin beyne taşınabildiği belirtildi
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Case Western Reserve Üniversitesi'nden bilim insanlarının beyin implantları yaptığı bir araştırma bu implantların bakterilerin beyne geçmesinde bir rol üstlendiğini ortaya koydu. Fare beyinleri üzerinde yapılan araştırmada implantların yerleştirilmesi sonucunda kan-beyin bariyerinde meydana gelen hasar yüzünden bakterilerin beyne geçebildiği tespit edilirken; araştırmayı gerçekleştiren ekipte yer alan uzmanlar bakterilerin beyne geçişini engelleyecek çözümler üretilmesi gerektiğini dile getirdi.
BAĞIRSAK BAKTERİSİ BEYİNDE BULUNDU
Araştırmanın baş yazarı George Hoeferlin’in aktardığı bilgilere göre fare beyninde yapılan incelemede bağırsak kökenli bakterilerin DNA izlerine rastlandı. İmplantlar konusunda bakış açışının değişeceğini dile getiren Heoferlin, “Şimdiye dek yalnızca bağışıklık sisteminin implantlara verdiği tepkiye odaklanıldı ancak bakterilerin de bu sürece aktif şekilde katıldığı tespit edildi. Bu alandaki bakış açımız tamamen değiştirecek bir bulgu bu” diye konuştu.
ANTİBİYOTİK ÇARE DEĞİL
Üniversitenin inovasyon başkan yardımcısı Prof. Jeff Capadona yaptığı açıklamada antibiyotiklerle iltihabı bastırmanın kalıcı çözüm olmadığını söyleyerek; “Farelere uygulanan antibiyotik tedavisi, bakteriyel bulaşmayı azaltarak cihazların performansını iyileştirse de uzun süreli antibiyotik kullanımı zararlı. Bu sonuçlar, sadece iltihabı bastırmak değil, bakterilerin beyne girişini tamamen engelleyecek kalıcı çözümler geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor. Şimdi araştırmayı genişleterek hidroensefali gibi durumlarda kullanılan ventriküler şantlar gibi farklı beyin implantlarındaki bakteriyel etkileri de inceliyoruz” dedi.
Ekipte yer alan bir diğer isim olan Prof. Bolu Ajiboye ise bu bakterilere sadece fare beyninde rastlanmadığını söyledi. Beyin implantına sahip gönüllü bir insanda yapılan incelemede benzer bakterilere rastlandığını ifade den Ajiboye şu açıklamada bulundu: “Beyin implantı taşıyan insan gönüllünün dışkı örneklerinde de benzer bakterilere rastlandı. Bu da bulgunun sadece laboratuvar ortamına özgü olmadığını, gerçek hayatta da etkili olabileceğini gösterdi. Bu sonuç, implant güvenliği konusunda yeni nesil stratejiler geliştirmek için elimizde güçlü bir dayanak oluşturuyor.”
HABER MERKEZİ